Sportdag 2022: nat, maar genoten van mooie sport

Gisteren is de 29e editie van de Nationale New Forest Sportdag verreden. Dit jaar werden er 10 onderdelen in het vraagprogramma uitgeschreven. Er hadden zich om en nabij 225 deelnemers ingeschreven. Omdat tegenwoordig veel wedstrijdruiters deze veelzijdigheid aan rubriekonderdelen niet meer zijn gewend, maakt juist dit de Sportdag tot een bijzonder evenement. Er hebben uiteindelijk tegen de 520 starts meegedaan.

Helaas was het nat, en doordat er nauwelijks wind stond, bleef de bui lang hangen. Maar daar trokken onze deelnemers en vrijwilligers zich niet te veel van aan.

De springring was bomvol, en er werd goed gesprongen. Parcoursbouwer Faan Pompe had een mooi parcours voor ons neergezet.

Helaas was het erg regenachtig, en dat maakte het voor een aantal dressuurruiters wat lastig. Niet alle deelnemers hadden gerekend op rijden van dressuur op het grasterrein. Daardoor zagen zij zich genoodzaakt zich toch terug te trekken bij de dressuur. Ondanks dat, kunnen veel deelnemers toch erg tevreden zijn, gezien er heel wat winstpunten door de jury’s vergeven zijn.

Ook de Bixie-kinderen hebben een leuke ochtend gehad, en werden allemaal beloond met een prachtige prijs. Iedereen kreeg een mooi halsterset in de kleurstelling van ons New Forest Stamboek.

Na een paar jaar van afwezigheid waren dit keer ook de menners weer terug. Met een volle dressuurring in de middag, en een blok predicaat-uitreiking voor menpony’s, is ook deze veelzijdige kant van ons ras weer eens belicht. Bijzonder leuk was dat ook de pony die tot Ambassadeur 2022 uitgeroepen is, een menpony is. De 20-jarige Ostara’s Sandor (v. Nieuwmoed’s Patrick x Kloosterwijkhoever’s Walter | Fokker Dhr. J.K. Ridder – Eigenaar: Dhr. R. Becker) heeft zich inmiddels wel bewezen in de sport: momenteel loopt hij met Richard Becker aangespannen Z-dressuur en ZZ-vaardigheid en onder het zadel is Sandor is M1-dressuur geklasseerd. Sandor won in 2009 het WK SGW-mennen, en in 2013 heeft hij deel uitgemaakt van het Nederlandse team dat toen goud won. Een pony die het Ambassadeurschap zeker wel verdiend heeft.

Onze eigen rubrieken hebben we dit jaar een facelift gegeven. In hoofdlijn verliepen deze prima. Ook hier hebben de ruiters/amazones en hun pony’s zich van hun beste kant laten zien. Om trots op te mogen zijn. Een korte nabespreking met de juryleden heeft ook weer enkele verbeterpunten opgeleverd, waarmee we deze ‘pilot-versie’ volgend jaar nog beter kunnen maken.

De PR-stand is druk bezocht, menigeen heef iets mooi kunnen kopen in onze ‘shop’ en elke deelnemer heeft een rijk gevulde goodiebag mogen ontvangen.

Meteen maken wij van deze gelegenheid gebruik om nogmaals onze hartelijke dank uit te spreken aan alle juryleden, en andere officials die op onze Sportdag hun bijdrage geleverd hebben. Maar in het bijzonder richten wij ons tot alle vrijwilligers. Wij waarderen jullie inzet enorm. Niet elke klus is leuk. Sommigen kwamen erachter dat dat wat ze vooraf dachten leuk te vinden, dat dat helemaal niets voor hen blijkt te zijn. Anderen hebben weer nieuwe kwaliteiten over zichzelf ontdekt. Alles werd opgelost, iedereen hielp hard mee. Alle posten waren uiteindelijk ingevuld. Dank daarvoor. Hopelijk willen jullie ons volgend jaar weer komen helpen. Zonder jullie, geen Sportdag.

Groeten van de Sportdagcommissie