Update officiële mededelingen PSSM1

Augustus 2021, bericht vanuit het Algemeen Bestuur:

Testuitslagen PSSM1 Nederlandse en buitenlandse hengsten

 

Nederlandse hengsten

Alle in Nederland goedgekeurde hengsten zijn getest op PSSM1. In Nederland goedgekeurd betekent dat de hengst in Nederland (Ermelo) naar de Centrale Hengstenkeuring is geweest, daar door de jury van het Nederlands New Forest Pony Stamboek (NNFPS) is gekeurd en voldoet aan de kwaliteitseisen die het NNFPS stelt. Het NNFPS geeft dan het Nederlandse dekbrevet aan deze hengst.

Van de Nederlands goedgekeurde hengsten die al voor 2021 actief waren zijn ALLE hengsten VRIJ getest van PSSM1.

–> klik hier voor de volledige lijst

In de lijst wordt dit aangegeven als ‘tested clear’, dus vrij van PSSM1.

Van de nieuwe lichting hengsten, goedgekeurd in 2021 zijn tot nu toe VRIJ getest van PSSM1: Asterhof’s Magic Gold, Blue Forest Primeur, Blue Forest Spotlight, Brummerhoeve’s Q.H., Heihoeve’s Baron, Heihoeve’s Gouverneur en Italy de l’Eguille.

De uitslagen van Hors-ink’s mi J’amor en KCT’s Rico zijn nog niet binnen. Deze volgen nog.

Buitenlandse hengsten

Ook in andere Europese landen zijn hengsten onderzocht op PSSM1. Dit hebben we afgelopen week te horen gekregen tijdens de internationale meeting van de New Forest stamboeken. Uit al deze onderzoeken is een aantal positief geteste hengsten naar voren gekomen. Dat betekent dat zij PSSM1 hebben. Als u gebruik heeft gemaakt van hengsten uit het buitenland, kijkt u de lijsten goed na of u deze hengsten er tussen staan. Uw veulen zal dan getest moeten worden op PSSM1. Als u een pony geïmporteerd heeft uit het buitenland, kijkt u dan of er PSSM1 positieve hengsten uit onderstaande lijst voorkomen op het papier van uw pony. Is dat het geval, neem dan contact op met het stamboek kantoor. Het NNFPS ontraadt met klem om nog te dekken met PSSM1 positieve hengsten.

Duitsland:

De kleine maat hengst Idyllens Ängland is positief getest op PSSM1. Deze hengst verblijft in Nederland, maar is goedgekeurd op de keuring in Duitsland. Hij heeft vanuit het Duitse stamboek een dekbrevet gekregen.

–> De resultaten van de Duitse onderzoeken

Deze worden steeds geactualiseerd.

Engeland:

–> De lijst met alle Engelse dekhengsten

Degene die positief getest zijn ziet u in rood. In Engeland zijn al deze hengsten inmiddels geruind of overleden. Er worden geen PSSM1 positief geteste hengsten meer ter dekking gesteld.

Frankrijk en Zweden:

In beide landen zijn enkele hengsten positief getest op PSSM1. We hebben nog niet de complete lijst. Deze zal nog volgen.

Denemarken:

Is nog niet klaar met het testen van de hengsten. Zodra we hier meer informatie over hebben zullen we dit delen.