Logo NFP Sportdag

 

 

 

 

 

 

 

Het onderdeel Sportpony: Wat moet je doen?

We krijgen elk jaar weer veel vragen over hoe het onderdeel sportpony nu precies werkt. Hoe moet je je pony aan de hand presenteren en wat wordt er verwacht bij de zadelpresentatie? Hieronder vind je alle antwoorden!

Presentatie aan de hand

De jury kijkt bij de presentatie aan de hand naar de bouw van je pony en naar de stap en de draf. Voordat je de ring ingaat, moet je je eerst melden bij de ringmeester. Hij kan dan goed bijhouden welke deelnemers al geweest zijn en als het druk is, bepaalt hij de volgorde. Als je aan de beurt bent ,loop je samen met je pony de baan in. Jij loopt aan de linkerkant van je pony. Om de jury de gelegenheid te geven de bouw van je pony goed te kunnen beoordelen, moet je je pony recht voor de jury opstellen. Zorg er voor dat alle vier de benen voor de jury zichtbaar zijn. Als de jury klaar is met de beoordeling, geven ze aan dat je een stukje kunt gaan stappen met je pony waarbij je zelf weer links van je pony loopt. Na het stappen geeft de jury aan dat je een stukje mag gaan draven. Na de draf is de presentatie aan de hand afgerond: je mag nu de baan verlaten. De punten van de jury zie je later terug op je protocol.

Bij de presentatie aan de hand moeten jij en je pony er goed verzorgd uit zien. De manen van je pony kun je invlechten of goed doorkammen zodat ze mooi vallen. Je pony heeft geen zadel op maar wel een hoofdstel of een halster om. Jij mag in rijkostuum of in witte kleding de baan in.

Tip: je pony toont mooier als hij of zij niet bezweet is. Het is dus handig om eerst naar de presentatie aan de hand te gaan en daarna de zadelpresentatie en de overige onderdelen waar je aan meedoet te doen. Lukt dat niet vanwege het tijdschema dan kun je wachten totdat je pony weer ‘droog’ is. De jury is de hele ochtend aanwezig tot 12:00 uur. Er is dus altijd wel een geschikt tijdstip te vinden om je pony te presenteren.

Zadelpresentatie

De zadelpresentatie vindt plaats in één van de twee overdekte hallen op het KNHS centrum. In welke hal je moet starten, staat op de startlijst die van tevoren beschikbaar is op onze website (www.newforestpony.nl). Bij de zadelpresentatie rij je niet alleen maar in een groepje samen met 2 of 3 andere ruiters of amazones. Je zadelt je pony van tevoren op en jullie komen gezamenlijk de baan in. Het eerste onderdeel bij de zadelpresentatie zijn de stap, draf en galop onder het zadel. De jury geeft aan welke gang ze op dat moment willen zien. Als de gangen zijn beoordeeld geeft de jury aan dat je je beugels op maat kunt gaan maken en dat je je pony kunt voorbereiden op het springen. Bij het springen wordt een lijnte gespronge, het lijntje bestaat uit de volgende hindernissen:

Drafbalk, op ca. 2.75 meter een kruisje, dan op 6 meter steilsprong en op 9 meter een oxer. Verder staat er schuin achter de laatste oxer nog een losse oxer, waarbij de afstand tussen laatste oxer en losse oxer ca. 20 meter bedraagt. Het lijntje wordt rechtsom gesprongen en de hoogte varieert, afhankelijk van leeftijd en nivo van combinatie, tussen de 50 cm en 90 cm. Elke deelnemer springt ten minste één keer het lijntje. Als het goed gaat, worden de hindernissen daarna verhoogd en mag je nog een keertje springen. Om voor punten in aanmerking te komen moet je het lijntje ten minste één keer gesprongen hebben. Als de hindernissen worden verhoogd, ben je niet verplicht om nog een keer te springen. Veiligheid staat voorop dus als je het niet aandurft, blijf je aan de rand rondstappen en wacht je tot de rest van de deelnemers klaar is.

De jury beoordeelt de manier van springen, niet hoe hoog je pony springt. De zadelpresentatie duurt een kwartier dus als er ergens iets fout gaat, heb je nog genoeg gelegenheid om dat onderdeel over te doen. Als het kwartier voorbij is, mag je de baan verlaten. Bij de zadelpresentatie zijn peesbeschermers toegestaan en een veiligheidscap is verplicht.

De uitslag!

Elke deelnemer ontvangt een fraai protocol met daarop jouw naam, de naam van je pony en het aantal behaalde punten. Ons secretariaat heeft even de tijd nodig om alle punten te verwerken, je moet daarom even geduld hebben voordat je je protocol krijgt. Bij het secretariaat hangen lijsten met daarop tussenstanden. Als je naam op de lijst staat dan kun je je protocol afhalen bij het secretariaat. Is de eindstand bekend en is je naam vetgedrukt? Gefeliciteerd! Je hebt dan een prijs gewonnen die je bij het secretariaat kunt afhalen. Als je eerste bent geworden dan wordt je nog apart gehuldigd in de hoofdring. Het tijdstip van de huldiging staat op de definitieve uitslagenlijst.

Wij wensen alle deelnemers veel succes en vooral heel veel plezier bij het onderdeel sportpony!